Logo Leesten is TOP

WoonInfoCentrum (WIC)
Vandaag is het WIC gesloten, maak een afspraak >

Samen werken aan een verkeersveilige wijk

Samen werken aan een verkeersveilige wijk

Samen werken aan een verkeersveilige wijk
In Leesten mogen auto’s maximaal 30 kilometer per uur rijden. De gemeente richt de straten hier op in. Maar Leesten-Oost is in ontwikkeling. Veel straten zijn nog niet klaar. Gemeente, bewoners en Veilig Verkeer Nederland (VVN) bekijken hoe we de wijk veilig houden.

Verkeersveiligheid

Wijkregisseur Juliet Neefjes houdt met o.a. de wijkagent regelmatig spreekuur in het Wooninfocentrum. “De laatste tijd kregen we steeds meer klachten over hard rijden”, vertelt ze. Collega Chantal van der Krogt, verkeerskundige bij de gemeente, vult aan: “Met de ontwikkeling van de wijk is ook het verkeer in beweging. Bewoners ervaren een toenemend gevoel van onveiligheid door de combinatie van bouwverkeer en intensiever gebruik van de wegen. We willen problemen in kaart brengen en oplossingen bedenken, zonder direct extra fysieke maatregelen te nemen. Want het gaat ook om bewustwording en gedrag; mensen rijden meestal niet bewust hard en beseffen niet wat de gevaren zijn.” Toevallig was VVN bezig met een project rondom gedragsverandering in het verkeer. Juliet: “Ze zochten een buurt die mee wil doen. Leesten-Oost is hiervoor ideaal. Er rijdt alleen ‘buurteigen’ verkeer en bewoners werken graag mee.”

Bijdragen aan leefbaarheid

In november hield VVN de eerste bijeenkomst over het project. Ruim 20 bewoners waren erbij, onder wie Jeroen de Jong. “Mijn vrouw en ik kochten 10 jaar geleden een van de eerste huizen aan de Canadasingel”, vertelt hij. “We hebben toen bewust naar de verkeerstructuur gekeken, want we wilden een rustige wijk voor de kinderen. Lange tijd bleef het door de crisis heel rustig. Inmiddels wordt er weer volop gebouwd. Door het bouwverkeer zijn de drempels verzakt en blijkt onze straat uit te nodigen om hard te rijden. Ook ervaren we een paar onoverzichtelijke plekken in de infrastructuur. We hebben dit met meerdere bewoners aangekaart bij politie en gemeente. Maar we willen ook zelf een bijdrage leveren aan een leefbare wijk. Het project van VVN kan hierbij helpen.”

Lange adem

Na de eerste bijeenkomst is op verschillende plekken in de wijk de snelheid van het verkeer gemeten. Inmiddels is er een tweede bijeenkomst geweest. Hier hebben bewoners acties bedacht om het gedrag van buurtbewoners te beïnvloeden. Begin 2019 merkt u hier meer van. Jeroen: “Verkeerd gedrag aanpakken is lastig, maar het belonen van goed gedrag werkt wél. Denk aan een matrixbord dat aangeeft hoe hard je rijdt en een duimpje of smiley laat zien als je je aan de snelheid houdt. Of aan een spandoek boven de straat en mensen persoonlijk aanspreken. Daarnaast denk ik dat fysieke maatregelen nodig zijn. En: het veranderen van gedrag is een kwestie van een lange adem. Maar dat is het waard.”

Wilt u meer weten over de buurtacties of zelf meedoen?
Neem dan contact op met Juliet: j.neefjes@zutphen.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht