, De bunker van Morgan

Looër Enk

Looër Enk
UitvoerderBPD
FaseFase 3-1

Wil jij graag wonen in de wijk Looer Enk in Leesten Oost? Bekijk dan nu de eerste impressies van de nieuwste fase.

Tijd voor de volgende fase

Nu alle woningen type Esdoorn zijn verkocht is het hoog tijd voor de volgende fase in Looer Enk. In fase 3-I komen maar liefst 30 woningen in het aanbod. Hoek- en tussenwoningen, 2-onder-1 kapwoningen en levensloopbestendige woningen. Jong of oud, Looer Enk is voor iedereen een heerlijke plek om thuis te zijn! Wil jij wonen op steenworp afstand van natuurgebied de Hoge Veluwe en het stadshart van Zutphen, in een autoluwe omgeving vol speelse waterpartijen en talloze bruggetjes?

Lees meer over dit project >

Het Berghege

Het Berghege
UitvoerderHegeman Bouwteam
StatusIn verkoop

Tegen het buitengebied van Vorden en Warnsveld aan, op loopafstand van het winkelcentrum Leesten en op fietsafstand van de prachtige historische binnenstad van Zutphen ligt het gebied Het Berghege. Het betreft 29 fraaie kavels, 13 vrijstaande woningen en 16 twee-onder-een-kapwoningen. De twee-onder-een-kap- kavels zijn inmiddels allemaal al verkocht.

Droomt u al heel lang van uw eigen, unieke woonhuis?

Dan is dit wellicht uw kans. Samen met Hegeman bouwteam kunt u namelijk uw eigen huis ontwerpen en bouwen met hun persoonlijke bouwbegeleiding. Zie hun als de helpende hand in de wereld van vergunningen, schetsontwerpen, begrotingen, technische bouwrapporten en aannemingsovereenkomsten.

Interesse?

Op de website kunt u enkele voorbeeldwoningen bekijken (incl. prijzen) en een art impression van de wijk. Graag benadrukken wij dat ieder ontwerp op maat wordt gemaakt en de mogelijkheden dus groot zijn.

Bezoek de website van Hegeman Bouwteam en maak vrijblijvend een afspraak om uw mogelijkheden te bekijken.

Bekijk hier de artist impression beelden >

Lees meer over dit project >

Esprit

Esprit
UitvoerderEsprit Projectontwikkeling
StatusIn verkoop

Mooi project op de Looer Enk te Zutphen, waarbij het verloop van de enk zoveel mogelijk intact is gelaten. Met name de afwatering is hier een uitdagend element, wat samen met de gemeente vorm is gegeven.

Lees meer over dit project >
Logo Leesten is TOP

WoonInfoCentrum (WIC)
Vandaag is het WIC gesloten, maak een afspraak >

De bunker van Morgan

Op 5 april 1945 troffen de net bevrijde Warnsvelders in deze kleine bunker bij Huis ‘t Velde het levenloze lichaam aan van Corporal Patrick Bryan Joseph Morgan (* 1923 Hamilton Ontario). Morgan werd begraven op de Canadian War Cemetary in Holten en de bunker, ofwel de ‘put van Morgan’ raakte in de vergetelheid tot hij in 2015 terug werd gevonden. Wat was het voor een bunker en wat was er kort voor 5 april met Morgan gebeurd?

De bunker

Het gaat om een zogenaamde Duitse ‘Tobruk bunker’ waarin twee soldaten zich schuil konden houden in een kleine ruimte onder de grond en waar op maaiveldhoogte een machinegeweer bediend kon worden op een ronddraaiende rail. Er waren meer van dit soort ondergrondse en bovengrondse bunkers rond ’t Velde en in het naburige Kapperse Bos ligt een commandobunker. Mogelijk was Huis ’t Velde tijdens de bevrijding een belangrijke basis van de Duitse Wehrmacht of politie. De ‘Festung’ Zutphen maakte deel uit van een stelsel defensiewerken langs de IJssel die de geallieerde opmars moest stuiten, maar de Canadezen kwamen niet uit het westen maar uit het oosten. Bovendien beschikten de Canadezen over goede kaartinformatie waar zich de Duitse defensiewerken bevonden. Op de Defence Overprint Map ‘Zutphen’ van 19 maart 1945 staat ook deze bunker aangeduid (in rood op de kaart verduidelijkt)

Patrick Morgan

Corporal Morgan maakte deel uit van het Canadese infanterieregiment Essex Scottish. Via Normandië (5 juli 1944) kwam dit regiment eind maart 1945 aan in Oost Nederland en uiteindelijk begin april bij Zutphen terecht. Morgan werd op 3 april ten westen van Almen aan het Twentekanaal bij een fel gevecht gevangen genomen door de Duitsers. Veel van zijn kameraden sneuvelden. Vermoedelijk werd Morgan als krijgsgevangene meegevoerd richting Zutphen. Het is niet bekend wat uiteindelijke leidde tot zijn dood. In de wijk Leesten heeft hij sinds 2017 een straatnaam: de Morganlaan. 

Terug naar nieuwsoverzicht